Assalamualaikum kenalan sekalian, seperti janggal untuk memulakan bicara kalini. cewah! puitis lah pulak intro nih. tengok tajuk jer pun dh jiwang. bukan lah... ni biaselah ni, mood keseorangan time nih. mood merindui macam2 lah...rindukan keluarga, rindukan suami dan anak2.. dan rindu nk update blog ni jugak!.. emm, sebagai pengubat kerinduan di kala keseorangan nih bagus jugak ada blog ni kan.. boleh jugak mengalih kan serba sedikit perasaan rindu tu tadi.
Tetapi sebelum tuu, kenapa berjauhan rindu2an, keseorangan plak nih?.. ohh.. cuma dua - tiga hari mendatang ni jer kot.. first time berjauhan dari anak2. kerana tuntutan kerja, apa bleh buat kan, 'saya yang menurut perintah' lah katakan.. saya percaya ni feeling2 normal la kan bila bekerja makan gaji ni..bila kita diberi kepercayaan untuk melaksanakan sesuatu tugas yang diberikan jadi kenalah berkorban, kan?! yang penting kita cuba dapatkan yang terbaik dari setiap sesuatu yang berlaku itu .. pasti ada hikmahnya! InsyaAllah!
Okay, sebagai memenuhi tuntutan minat saya pulak, jom kita share panduan asas dalam memilih makanan tambahan.. sebab ramai yang bertanya dan nak tau kan apa yang perlu dipilih sebagai asas panduan pemilihan makanan tambahan ni. maklumlah berlambak2 dah sekarang ni pelbagai jenama dan berbagai jenis pilihan makanan tambahan yang ditawarkan. dekat farmasi jer pun dh berapa byk daa..dan sumber ini diperoleh daripada sumber tulisan Dr. Bruce Millers, sebagaimana yg dikongsikan bersama di sini :
PROTEIN
Fungsi
Membina dan memperbaiki sel-sel tisu badan, hormon, dan enzim. .
Stres, kehamilan, pertumbuhan, dan perawatan meningkatkan
keperluan protin berkualiti. Rambut, kuku dan kulit hampir merupakan
protin pada keseluruhannya. Protin berkualiti mempertingkatkan
pertumbuhan dan kesihatannya.
Kita diberitahu untuk mengurangkan lemak dalam diet kita. Banyak
sumber protin biasa kita (daging, susu, keju) mengandungi banyak
lemak. Makanan tambahan protin boleh menggantikan protin tanpa lemak.
la merupakan kunci bagi respons imun yang betul menentang kejangkitan.
Panduan memilih
Kandungan lemak yang rendah, lebih kurang satu gram dalam campuran adalah dianggap baik.
Ia harus mengandungi karbohidrat bagi kegunaan aksi "simpanan protin".
Kesemua asid amino perlu juga harus hadir. Kadar eff isiensi protin (PER) harus sekurang-kurangnya 2.5 (menunjukkan kualiti).
la tidak harus mengandungi bahan awet, pewarna tiruan,pemanis, atau perisa.
Multivitamin
Fungsi
Membantu menyeimbangkan kekimiaan badan.
Menampung kekurangan diet yang kecilan.
Membolehkan penggunaan makanan yang lebih baik.
la merupakan titik permulaan yang baik bagi mana-mana program pemakanan.
Memberikan insurans pemakanan bagi hari-hari yang anda tidak makan dengan betul.
Panduan memilih
Boleh memperbaiki keseluruhan kesihatan dengan ketara.
Makanan tambahan "multi" yang baik harus mengandungi 12 vitamin yang tersenarai dalam US RDA serta tujuh mineral lain.
Bekalan harian yang disyorkan harusmengandungi sekurang-kurangnya 100 peratus peruntukan US RDA bagi vitamin vitamin.
Manakala kalsium, fosforus, dan magnesium harus dalam amaun yang
kurang daripada 1OO peratus. lni disebabkan ianya mineral yang sangat
besar dan sukar dijadikan tablet. Sebutir tablet yang mengandungi 100
peratus peruntukan US RDA bagi mineral-mineral tersebut telah
dimampat ketat hingga tidak mudah larut.
Salah satu cara menyingkirkan terlampau banyak "multi" ialah
dengan memeriksa kandungan biotin dan asid foliknya. Kesemua ini adalah
vitamin yang mahal dan sering ditinggalkan dalamtablet yang lebih
murah. Jadi, pilihan anda harus menawarkan100 peratus dari peruntukan
US RDA bagi vitamin-vitamin ini.
VITAMIN C
Fungsi
Meningkatkan respons imun.
Stres meningkatkan keperluan vitamin C.
Perokok dan mereka di sekelilingnya memerlukan lebih vitamin C.
Membantu penyerapan besi.
Membina kolagen, sejenis "glu" yang melekatkan sel-sel, penting bagi mencegah penyakit gusi.
Membantu memulihkan luka.
Memerangi kimia toksik (nitrat dan nitrit).
Panduan memilih
Makanan tambahan vitamin C yang baik harus bersif at pelepasan
masa berdasarkan sumber-sumber asli seperti gam dan lilin tumbuhan
untuk membolehkan pelepasan sepanjang hari.
la harus mengandungi kompleks bioflavonoid.
Kanak-kanak mungkin lebih sukakan vitamin C dalam bentuk boleh kunyah.
ALFALFA
Fungsi
Mengandungi 7 enzim pencernaan dalam kuantiti secukup untuk membantu pencernaan bagi kesemua tiga kelas makanan.
Mengandungi klorofil, sejenis agen deodoran dan pencegah toksik asli.
Salah satu jenis tumbuhan paling lengkap, dan kaya pemakanannya yang terdapatdalam alam semula jadi.
la mengandungi 16 vltamin, 17 mineral, gentian, dan amat kaya dalam protin.
Secara tradisi diambil bagi mengatasi sakit sendi dan alergi.
la mengandungi lebihan mineral surih berbanding mana-mana tumbuhan yang diketahui manusia. Kesemuanya penting bagi fungsi sel.
Panduan memilih
Keluaran ini harus disediakan hanya dari daun-daun tumbuhan untuk
menjamin potensi maksimum. Banyak pengeluar menghasilkan alfalfa
yang diperbuat daripada akar dan batang selain daunnya; ini akan
menyusutkan kualitinya.
Daunnya harus diproses secara asli di bawah cahaya mata hari dan bukannya menerusi mesin haba tinggi dan tiupan kencang.
Cuba carikan jenis yang tidak ditanam dengan penggunaan racun serangga dan racun rumpai
VITAMIN E
Fungsi
Melengahkan penuaan sel.
Melindungi vitamin A dan C dari dimusnahkan.
Antioksidan yang potensi, melindungi membran sel dari dimusnahkan.
Membantu sel-sel memperolehi lebih oksigen.
Penyelidikan menunjukkan vitamin E mengurangkan keperluan
oksigen bagi jantung dengan menjadikan jantung sebagai pam yang lebih
effisien.
Merangsang beberapa bahagian sistem imun menjadikan badan kita menentangi kejangkitan dengan lebih effisien. .
Melindung menentangi beberapa pencemar dalam persekitaran kita.
Penyelidikan menunjukkan peranannya dalam mencegah kanser.
Panduan memilih
Keluaran vitamin E yang baik harus mengandungi
d-alfa-tokoferolyang merupakan bentuk vitamin E yang paling asli dan
paling aktif .
la harus mengandungi ahli-ahli laindalam keluarga topoferol bagi membolehkan penggunaan maksimum.
Vitamin E akan menjadi lebih berkesan jika ia juga mengandungi
mineral selenium. Salah satu sumber selenium yang unggul ialah yis.
B-Complex
Fungsi
Membantu memerangi kelesuan.
Penting bagi kesihatan mental, membantu mencegah depresi.
Memberikan anda lebih tenaga dengan membantu pelepasannya dari makanan.
Gula, alkohol dan pil perancang keluarga meningkatkan keperluan vitamin B.
Perlu bagi saraf sihat.
Amaun tambahan sering perlu dalam keadaan stres.
Panduan memilih
Dalam memilih B kompleks, carikan suatu yang bersumberkan kekayaan yis.
Jenis yang terbaik mengandungi dua sumber, biasanya yis bir dan yis primer seperti torula.
la harus mengandungi kesemua 8 vitamin B yang diiktiraf.
Pastikan ia mengandungi sekurang-kurangnya '100 peratus
peruntukan US RDA bagi biotin dan asid folik. Tidak banyak syarikat
yang berusaha menghasilkan formula yang selengkap ini. Tambahan pula, tabletnya tidak harus disalut
LESITIN
Fungsi
Penting dalam diet mengurangkan berat badan kerana ia membantu mengangkut dan megeluarkan lemak dari sel-sel.
Menglsi dan melembutkan kulit yang bertambah tua.
Membekalkan asid-asid lemak perlu. la merupakan sumber baik bagi kolin dan inositol yang membantu pemancaran saraf.
Boleh menurunkan kolesterol.
Memberi sinaran dan kilat pada rambut pudar.
Panduan memilih
Terdapat beberapa sumber lesitin, dua antaranya ialah kuning
telur dan hati,namun sumber yang paling kaya, paling potensi, dan
paling berkesan adalah darikacang soya. carikan sumber ini bila
memilihkan makanan tambahan lesitin.
Kapsul adalah lebih baik daripada granul disebabkan lesitin akan terjejas bila terdedah di udara.
Kalsium
Fungsi
Membina tulang dan gigi yang kuat.
Perlu bagi pembekuan darah yang betul.
Wanita hamil dan menyusu memerlukan amaun berlebihan.
Meningkatkan kualiti pemancaran saraf.
Mungkin berperanan dalam tidur dan membantu kerehatan otot.
Berperanan besar dalam mencegah dan merawat osteoporosis.
Kanak-kanak dan belasan tahun memerlukan amaun berlebihan bagi
rnembolehkan pertumbuhan.
Merawat hiperaktiviti, kegugupan, iritabiliti, ketidakupayaan menumpu perhatian, kejang kaki dan kelesuan otot.
Panduan memilih
carikan kalsium karbonat (batu kapur) dan magnesium oksida
sebagai sumber mineral-mineral ini. Kedua-duanya digunakan sepenuhnya.
la harus mengandungi sedikit fosforus yang beraksi bersama kalsium dan magnesium dalam fungsi-f ungsi badan.
BESI
Fungsi
Membina sel-sel darah sihat.
Perlu bagi pengangkutan oksigen dalam badan.
Ramai wanita, dianggarkan antara umur 12 dan 44, mengalami besi yang rendah.
Perlu bagi tenaga otot dan tenaga daya.
Membantu mencegah anemia.
Penting bagi sistem imun anda.
la merupakan mineral nombor satu yang kemungkin anda paling
kekurangan. ' Vegetarian, pelangsing badan, dan ahli olahraga, wanita
kurus mengalami besi yang rendah secara kronik, lalu tenaga mereka -
juga rendah. Biarpun anda cuma mengalami b'esi yang sedikit rendah,
anda masih merasa lesu.
Panduan Memilih
Besi ferik hampir mustahil diserapkan. Bentuk ferik merupakan
sumber terbaik.Vitamin C boleh meningkatkan penyerapan besi sebanyak
400 peratus. Bentuk besi ferik yang baik ialah ferus fumerat. Lebih
kurang 60 mg vitamin C adalah mencukupibagi mendorong penyerapan.
ZINK
Fungsi
Perlu bagi memulihkan luka.
Komponen penting bagi insulin. Alkohol mengalirkan kandungan zink keluar dari sistem badan dengan pantas.
Amat penting dalam sistem imun.
Memelihara deria hidu dan rasa. Program senaman berat mengalirkan zink melalui peluh.
Para penyelidik sedang menghalusi peranan zink dalam
mengurangkan bengkak artritis, masalah prostat, serta beberapa
keadaan kuiit seperti akne dan dermatitis.
Memainkan peranan dalam respons stres.
Panduan memilih
Sejenis makanan tambahan zink yang unggul, yang diiktiraf oleh
masyarakat sains sebagai suatu yang badan anda dapat menyerap dengan
baik, ialah zink glukonat.Carikan bentuk ini bila anda membeli
makanan tambahan zink.
GENTIAN/ FIBER
Fungsi
Mengurangkan sembelit dan masalah-masalah yang tercetus seperti buasir,
penyakit divertikular, dan hernia hiatus. . Boleh membantu mencegah kanser kolon.
Boleh mengurangkan paras kolesterol. Amat sesuai bagi pelangsing badan. Terisi dalam perut lebih lama (terasa perut terisi) dan membantu mengawal gula darah (kurang kelaparan).
Menanggalkan toksin dari badan dengan menyegerakan masa laluan
najis.
Mendorong bakteria sihat di dalam usus besar. Orang Amerika
purata hanya mengambil 10 -12 gram gentian sehari
Panduan memilih
Carikan keluaran yang mengandungi gentian dari pelbagai sumber. la harus
mengandungi kedua-dua gentian larut dan tanpa larut. la harus tidak mengandungi
pewarna, perisa, pengawet, atau pemanis tiruan. Keluaran yang baik harus
mengandungi gentian yang kaya dan kalorinya rendah. Nisbah 3 gm gentian bagi
setiap 20 kalori adalah unggul. Banyak keluaran gentian mengandungi terlampau
banyak kalori bagi kandungan gentian.
JULAP / LAKSATIF HERBA
Fungsi
Jika anda memerlukan laksatif atau pencuci kolon berkala, gunakan
suatu yang disediakan daripada herba dan bukannya bahan kimia atau
minyak yang kasar danmerengsakan.
Jenis terbaik ialah diperbuat daripada herba keringan asli.
Herba hijauatau herba yang diproses segera boleh mencetuskan iritasi.
Panduan memilih
Carikan keluaran yang menggunakan
serbuk daun senna. Senna mendorong pergerakan otot secara semula jadi
dalam kolon dan bukannya melalui reaksi kimia yang kasar. pergerakan
semulajadi ini mencuci dan menanggalkan toksin dalam kolon dengan
lembut.
EPA/OMEGA
Fungsi
Boleh - menurunkan trigliserida.
Boleh meningkatkan kolesterol HDL yang baik dalam darah.
Boleh membantu mencegah pembekuan darah dalam jantung.
Telah membantu sakit kepala bersifat migrain.
Panduan memilih
Carikan keluaran yang berlabelkan "tanpa rasa susu". lni
merupakan minyak ikan dan kebanyakannya memberi rasa susu dan gas
yang kurang sedap. Sesetengah makanan tambahan baru ini telah
mengatasi masalah ini. carikan suatu yang tanpa kolesterol. Adalah
mustahak jika labelnya menyatakan bahawa ianya telah disahkan berkesan
menerusi ujian klinikal
Dan pilihan saya?..semestinya SHAKLEE u..! ngeheheh! =D
No comments:
Post a Comment